22 ارديبهشت 1397 - 10:15

لحظه‌‌ به‌ لحظه‌‌ با‌ انتخابات‌عراق|آغاز اولین انتخابات پساداعش با رقابت داغ فهرست‌های مهم

مردم عراق در اولین انتخابات پساداعش و در فضایی امن‌تر نسبت به انتخابات دوره گذشته برای انتخاب ۳۲۸ نماینده پارلمان جدید به پای صندوق‌های اخذ رای رفته‌اند.
نویسنده : رسول سنایی راد
کد خبر : 681
به نقل از خبرگزاری تسنیم، هر چند مردم داخل عراق از صبح امروز شنبه بیست و دوم اردیبهشت به پای صندوق‌های اخذ رای رفته‌اند، اما عراقی‌های مقیم ۲۱ کشور جهان از جمله ایران و همچنین نیرو‌های مسلح دو روز زودتر یعنی روز پنجشنبه بیستم اردیبهشت (۱۰ می) پای صندوق‌های اخذ رای رفتند که مسئولان کمیساریای عالی انتخابات عراق از مشارکت ۷۸ درصد نیرو‌های مسلح خبر داده‌اند.

کمیساریای عالی انتخابات عراق اعلام کرده بود از مجموع جمعیت ۳۷ میلیونی عراق، ۲۴ میلیون نفر واجد شرایط رای دادن هستند و انتخابات در ۱۸ استان عراق برگزار می‌شود به این معنی که در هر یک از استان‌ها بر اساس تراکم جمعیتی، هفت تا ۳۴ نماینده انتخاب می‌شوند.

رقابت بیش از ۷ هزار نامزد بر سر ۳۲۸ کرسی

در این انتخابات بیش از هفت هزار نامزد برای تصدی ۳۲۸ کرسی پارلمان رقابت می‌کنند. این اولین انتخابات پارلمانی بعد از شکست گروه تروریستی داعش در پایان سال میلادی گذشته و دومین انتخابات بعد از خروج آمریکا از عراق در سال ۲۰۱۱ میلادی به‌شمار می‌رود. این انتخابات از ساعت ۷ صبح به وقت محلی آغاز و تا ساعت ۱۸ عصر به وقت بغداد ادامه خواهد داشت.
بیش از هفت هزار نامزد برای تصدی ۳۲۸ کرسی پارلمان رقابت می‌کنند

۲۴ میلیون عراقی واجد شرایط رای در ۱۸ استان

کمیساریای عالی انتخابات عراق اعلام کرد از مجموع جمعیت ۳۶ میلیونی عراق، ۲۴ میلیون نفر واجد شرایط رای دادن هستند و انتخابات در ۱۸ استان عراق برگزار می‌شود به این معنی که در هر یک از استان‌ها بر اساس تراکم جمعیتی، هفت تا ۳۴ نماینده انتخاب می‌شوند.

دوره نمایندگی پارلمان عراق که ۳۲۸ کرسی دارد، چهار سال است. به استثنای انتخاب نخست وزیر، احزابی که کرسی‌های پارلمان را از آن خود می‌کنند باید درباره رئیس جمهور و رئیس پارلمان به توافق برسند به این معنی که عرف موجود در عراق که مورد توافق فراکسیون‌های سیاسی است مبتنی بر تقسیم ریاست سه قوه به ترتیب زیر است:

رئیس جمهور باید از کُرد‌ها باشد و نخست وزیر شیعه و رئیس پارلمان نیز باید سنی باشد.
پس از اعلام نتایج انتخابات، احزاب و گروه‌های سیاسی ۹۰ روز برای تشکیل دولت فرصت دارند.

در این میان احزاب و گروه‌های مختلف عراق با تشکیل ائتلاف‌های انتخاباتی به رقابت یکدیگر می‌روند؛ ائتلاف‌هایی که برخی از آنان با وجود داشتن رویکرد‌های نزدیک به یکدیگر به شکل جداگانه و مستقل از هم تشکیل شده است.

مهمترین فهرست‌های انتخاباتی عراق
۸۷ فهرست انتخاباتی در ۱۸ استان عراق برای کسب ۳۲۸ کرسی پارلمانی با هم به رقابت می‌پردازند.

ائتلاف‌" الفتح" به‌رهبری هادی عامری، "النصر" به رهبری حیدر العبادی، "سائرون" به رهبری مقتدی صدر، "دولت القانون" به‌رهبری نوری المالکی و "حکمت ملی" به رهبری عمار حکیم، پنج فهرست بزرگ انتخاباتی جریان‌های اکثریت ملت عراق (شیعیان) هستند.

بیشتر بخوانید

از ائتلاف‌های غیر شیعی هم می‌توان به ائتلاف همبستگی عراقی، ائتلاف الوطنیه (علاوی با وجود اینکه شیعه لیبرال است، اما پس از سرنگونی نظام سابق عراق در سال ۲۰۰۳ تصمیم گرفت در چارچوب ائتلاف با نیرو‌های سنی مذهب ائتلاف کند)، ائتلاف بغداد، فهرست السلام کردستان عراق و ائتلاف الوطن اشاره کرد.

بیشتر بخوانید

کرسی‌های اختصاص یافته به اقلیت‌ها

هشت کرسی نیز به ترتیب زیر به اقلیت‌ها اختصاص داده شده است:

پنج کرسی برای مسیحیان

صائبی‌ها، ایزدی‌ها و شبکی‌ها نیز هر کدام یک کرسی

شبک‌ها گروهی از کُرد‌های عراق هستند که در شمال این کشور و در شهر موصل زندگی می‌کنند.

کرسی‌های اختصاص یافته به زنان

بیش از ۲ هزار نفر زن برای تصدی کسب ۸۹ کرسی از مجموع ۳۲۸ کرسی پارلمان رقابت می‌کنند.

اسامی کامل نامزد‌های انتخابات پارلمانی عراق

اسامی کامل نامزد‌های انتخابات پارلمانی عراق (برای مشاهده اینجا کلیک کنید)

طرح امنیتی ویژه

"ابراهیم دبعون" فرمانده عملیات "الرافدین" دیروز جمعه از آغاز طرح امنیتی ویژه روز انتخابات در استان‌های "واسط"، "ذی قار"، "میسان" و "المثنی" خبر داد. (جزئیات بیشتر)

بر اساس اعلام یک مقام امنیتی، دولت حدود ۹۰۰ هزار نیروی پلیس و ارتش را برای تامین امنیت روند برگزاری انتخابات پارلمانی بسیج کرده و تمامی گذرگاه‌های مرزی و حریم هوایی در روز رای‌گیری مسدود کرده است.
۹۰۰ هزار نیروی نظامی، امنیت انتخابات را تامین می‌کنند

از سوی دیگر، در بغداد و برخی استان‌ها نیز از ساعت ۱۲ شب شنبه (به وقت محلی) به مدت ۲۴ ساعت، منع رفت و آمد وسایل نقلیه حاکم است.

«حیدر العبادی» نخست‌وزیر عراق نیز فردا- یکشنبه- را تعطیل رسمی اعلام کرده است. در بیانیه دفتر نخست‌وزیری عراق در این‌باره آمده است: «با هدف ایجاد یک فضای آرام انتخاباتی برای شهروندان گرامی و نیز برای تسهیل ماموریت مراکز انتخاباتی در روز رای‌گیری و فردای آن روز، یکشنبه تعطیل رسمی اعلام شده است.»

میزان مشارکت در استان‌های مختلف عراق

استان‌های شیعه نشین عراق همواره مشارکتی بالای ۷۰ درصدی در انتخابات را داشته‌اند، هر چند به نظر می‌رسد دوره چهارم کمی متفاوت از گذشته باشد. (بیشتر بخوانید)

***کاربران محترم اخبار لحظه به لحظه انتخابات عراق را در لینک‌های زیر دنبال کنند:

اولین مسئول عراقی که رای خود را به صندوق انداخت
منبع: تسنیم

ارسال نظرات